Navigatie
14 april 2010     Gerechtshof Arnhem
Vrijspraak  in de zaak Lucia de B.

Licht voor Lucia-tocht: indrukwekkend en stijlvol

Wijze rechters, wijze rechters
slaapt gij nog, slaapt gij nog?
alle klokken luiden, alle klokken luiden
Bim, Bam, Bom, Bim, Bam, Bom!

Op 5 januari 2008 liepen 120 mensen mee in de lichtjestocht voor Lucia. Anders dan men gevreesd of voorspeld had werd het geen zielige halve man en een paardekop. Al om 18 uur was in Nieuwersluis ondanks de slechte weersvoorspellingen een grote groep mensen met alle soorten lichtjes aanwezig. Tegenover de zijde van de gevangenis waar Lucia’s cel zit werd de tent opgeslagen. Al snel is er “contact” met Lucia. Zij reageert met geknipper van haar schemerlamp op de lichtsignalen. Voor velen toch een emotioneel moment om te zien dat daar in dat kille gebouw aan de andere kant van het water de vrouw zit voor wie ze zijn gekomen. Een flikkerend schemerlampje.

De media waren ruim vertegenwoordigd. En het zal misschien later niet meer gezegd (mogen) worden, maar ook journalisten leken een beetje onder de indruk te zijn van het spel van licht en duister. De stilte aan de Vecht, het grote gebouw achter de hekken, al die mensen met lichtjes die zwaaiden en zongen. En aan de andere kant van het water de lampjes van Lucia en haar medegevangenen, die met hún lichtjes en geroep dichtbij en toch ver weg waren…
Toch bleven de vragen van journalisten vaak beperkt tot de volgende dooddoeners:
    1.   “waarom gelooft u in de onschuld van Lucia?”
    2.   “waarom doen jullie dit?”

Wij gelóven niet in onschuld, nee wij wéten dat Lucia geen moord heeft gepleegd.

Geloven kan en mag niet als het om recht gaat. Dat is nu juist hetgeen waartegen we in het proces van Lucia het meest bezwaar aantekenen. Men geloofde dat Lucia een leugenachtige psychopathische vrouw was en dat er wel heel vaak iets groezeligs rond haar gebeurde. Men geloofde dat door verhalen van verpleegkundigen, van dokters, van de politie-psycholoog, en van iedereen die het maar verder wilde vertellen. Wij weten op basis van objectief onderzoek dat Lucia geen moorden gepleegd kan hebben, omdat er geen moorden zijn en omdat de verhalen en karaktertypering onwaar zijn. En daarin worden we door het uitvoerige onderzoek van de commissie Grimbergen ook geheel bevestigd.

Reden van onze actie:
Lucia én iedereen laten zien dat wij over het haar aangedane onrecht niet kunnen en zullen zwijgen.

Wanneer men de kennis heeft dat er in een rechtszaak onjuist gehandeld is, heeft men als burger, als wetenschapper, toch de morele plicht dit niet zo maar terzijde te leggen? In het verkeer mag je toch ook niet doorrijden bij een ongeluk?
Aan betrokkenen zou eerder de vraag gesteld moeten worden:

“Waarom doen jullie niets?”

Het gitaar-duo Tangarine heeft bij de Licht voor Lucia-avond zijn song “judging Lucia” laten horen. Jonge mensen, die al anderhalf jaar met dit lied hun steun betuigen. Zo waren er veel “belangrijke” of minder belangrijke Nederlanders, die Lucia een hart onder de riem wilden steken. Die Lucia met hun lichtje, hoe sentimenteel dat ook mag lijken, hebben laten zien dat ze aan haar denken. En die, zoals sommigen aangedaan vertelden, daar in Nieuwersluis nog meer beseften hoe vreselijk het in gevangschap moet zijn. En dan onschuldig.

In optocht met al die lichtjes werd het presentie-schrift met persoonlijke opmerkingen naar de brievenbus bij de poort van de gevangenis gebracht. Het BIM BAM BOM  van de canon “wijze rechters, wijze rechters, slaapt gij nog, alle klokken luiden”  klonk als het roffelen op de poort van het gevang, op het geweten van het rechtssysteem.

Lees de:  Brief van Lucia (met links geschreven op 6 januari)

Luister naar:  Tangarine’s "Judging Lucia"

Bekijk:  Foto’s van de lichtjestocht


“Licht voor Lucia” op televisie en in het nieuws:

De Jakhalzen 7 jan. "...legden hun oor te luister"
Eén vandaag 5 jan. uitgebreide reportage
TV-West 7 jan.
AD 6 jan. (bron: ANP/TV-West)
En ook bij: De Stentor, NU.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, De Pers, Dag, Sp!ts, RTL, BNR, Nieuwnieuws, etc. etc.

De Wereld Draait Door - De Jakhalzen - Lucia de B.

# Licht voor Lucia-tocht

Nieuwersluis · 5 januari 2008

Lichtjestocht voor Lucia de B.
Lichtjestocht voor Lucia de B.
Lichtjestocht voor Lucia de B.
Lichtjestocht voor Lucia de B.
Lichtjestocht voor Lucia de B.
Lichtjestocht voor Lucia de B.

Volgende Foto's